Lokale tips: Øivind Holthe

Daglig leder og festivalsjef for Blåfrost og Slipen Scene. Dermed også sjef for Saltens største festivalbegivenhet på vinterhalvåret. På Slipen Scene kan man oppleve store artister i det som en gang var et båtbyggeri.

Festivalsjefen
17.01.202010:05 Otelie Knædal

Foto: Martin Losvik

1. Hva er den råeste kulturopplevelsen din i Salten?

Dersom det er lov å være skamløs ubeskjeden, så er det ingenting som gir meg mer gåsehud enn å se 1200 mennesker gynge i ekstase her inne på Slipen Scene. Disse øyeblikkene når artist og publikum blir som ett. Allsangen. Skogen av hender i motlys. Den totale, altoppslukende begeistringen – som der og da blir til en felles minnebok, her i det falleferdige båtverftet som ble et helt unikt scenebygg gjennom skaperkraft, fellesskap og et hav av frivillighet. For meg er det disse små øyeblikkene det handler om; Når absolutt alt stemmer, en luftlomme av kollektiv lykke. Jeg har tørket mange tårer i takknemlighet de siste årene, fra min faste plass helt bakerst i storsalen, øverst i den mørke trappa - der ingen kan se meg.

2. Hva er dine beste kulturtips?

Det beste kulturtipset må nesten være dette: Ikke utsett til i morgen, det du kan oppleve i dag. Opp fra sofaen, stapp mobilen i lomma, vær nysgjerrig. En deilig lunch på Norges minste hotell på Storjord vil gi deg fred i hjertet og elvebrus i øret. Og da er du ikke langt unna en kopp kaffe på Adde Zetterquist Kunst-galleri. Middagen, den spiser du på Bjørk i Bodø, og den siste pilsen smaker best på Hundholmen. Dama Di serverer deg de små konsertene du ikke visste at du kom til å elske, og Pangea gir deg en smak av verden, midt på torget. Men bedre enn alt dette, ekte nordnorsk frihetsfølelse, det er å legge golfballen til rette og slå ut fra hull 3 på Myklebostad - med midnattssolen og lofotveggen som kulisser i et uvirkelig vakkert maleri. I noen små sekunder, før ballen synker i Vestfjorden, da er verden helt, helt i vater.

3. Hvorfor bør folk oppleve Salten?

Salten har alt. Og vi er mye mer enn porten til Lofoten. Anbefalingen kan best oppsummeres ved å sitere den lokale musikeren Terje Nilsen: ”Du må ha vært der førr å kuinn forstå”.