Lokale tips av festivalsjef Øivind Holthe

Daglig leder og festivalsjef for Blåfrost og Slipen Scene. Dermed også sjef for Saltens største festivalbegivenhet på vinterhalvåret. På Slipen Scene kan man oppleve store artister i det som en gang var et båtbyggeri.

Festivalsjefen
17.01.202010:05 Otelie Knædal

1. Hva er den råeste kulturopplevelsen din i Salten?

Dersom det er lov å være skamløs ubeskjeden, så er det ingenting som gir meg mer gåsehud enn å se 1200 mennesker gynge i ekstase her inne på Slipen Scene. Disse øyeblikkene når artist og publikum blir som ett. Allsangen. Skogen av hender i motlys. Den totale, altoppslukende begeistringen – som der og da blir til en felles minnebok, her i det falleferdige båtverftet som ble et helt unikt scenebygg gjennom skaperkraft, fellesskap og et hav av frivillighet. For meg er det disse små øyeblikkene det handler om; Når absolutt alt stemmer, en luftlomme av kollektiv lykke. Jeg har tørket mange tårer i takknemlighet de siste årene, fra min faste plass helt bakerst i storsalen, øverst i den mørke trappa - der ingen kan se meg.

2. Hva er dine beste kulturtips?

Det beste kulturtipset må nesten være dette: Ikke utsett til i morgen, det du kan oppleve i dag. Opp fra sofaen, stapp mobilen i lomma, vær nysgjerrig. En deilig lunch på Norges minste hotell på Storjord vil gi deg fred i hjertet og elvebrus i øret. Og da er du ikke langt unna en kopp kaffe på Adde Zetterquist Kunst-galleri. Middagen, den spiser du på Bjørk i Bodø, og den siste pilsen smaker best på Hundholmen. Dama Di serverer deg de små konsertene du ikke visste at du kom til å elske, og Pangea gir deg en smak av verden, midt på torget. Men bedre enn alt dette, ekte nordnorsk frihetsfølelse, det er å legge golfballen til rette og slå ut fra hull 3 på Myklebostad - med midnattssolen og lofotveggen som kulisser i et uvirkelig vakkert maleri. I noen små sekunder, før ballen synker i Vestfjorden, da er verden helt, helt i vater.

3. Hvorfor bør folk oppleve Salten?

Salten har alt. Og vi er mye mer enn porten til Lofoten. Anbefalingen kan best oppsummeres ved å sitere den lokale musikeren Terje Nilsen: ”Du må ha vært der førr å kuinn forstå”.