Lokale tips av kulturentusiast Lars Magne Andreassen

Lars Magne er direktør for Árran lulesamisk senter på Drag i Hamarøy. Med et hjerte for samisk kultur og identitet har han jobbet der de siste ni årene. Han vil slå et slag for de mange gode museumene i regionen.

Same og kulturentusiast
17.01.202010:21 Otelie Knædal

1. Hva er den råeste kulturopplevelsen din i Salten?

Kulturelle opplevelser er for meg ikke noe som bare skjer på en scene eller konsertsal. Jeg kan knapt beskrive følelsen av kulturell tilhørighet og stolthet jeg fikk den dagen jeg så at det var satt opp et veiskilt også med det samiske navnet her jeg bor. Det samiske har vært så usynliggjort i lang tid, så for meg er det slike ting som har størst kulturell betydning. Da føler jeg meg som et helt menneske. Min største kulturopplevelse i Salten var Stolthetskonserten Mihá, som vi arrangerte i 2018 til ære for de som brøt tausheten om seksuelle overgrep. Sjelden har et kulturarrangement hatt større betydning ut over seg selv.

2. Hva er dine beste kulturtips?

Jeg vil fremsnakke museene i Salten. Da tenker jeg på alle enhetene i Nordlandsmuseet og Museum Nord med alt fra handelssteder, bygdetun, kirkesteder, husmannsplasser, gruvemuseum, krigsminner til kaianlegg. Må også nevne Norsk Luftfartsmuseum i Bodø, Nordland Nasjonalparksenter i Saltdal og de samiske stedene Dållågadden og Duoddara Rafe i Beiarn. Om du kjører fra Bodø eller langs E6 nordover er det enormt mange museale opplevelser med bredt kulturelt nedslagsfelt. I Nord-Salten vil jeg anbefale å besøke Hamsunsenteret og Árran. Undersøk også alle galleriene, spisestedene og den vakre naturen.

3. Hvorfor bør folk oppleve Salten?

Salten er et Nord-Norge i miniatyr og har alt fra øyer, fjorder, breer og høyfjell. Det er færre turister enn i Lofoten, men kanskje enda vakrere. Det er et enormt innholdsrikt og mangfoldig kulturlandskap som bærer preg av tusenvis av år med menneskelig aktivitet. Salten er også et svært moderne kulturområde.

Jeg tenker på alle festivalene, de profesjonelle aktørene og bylivet, som man først og fremst finner i Bodø. Bodø som kulturhovedstad i 2024 vil være et naturlig midtpunkt i årene som kommer. Árran er også med på denne dugnaden og vil blant annet bidra med å etablere et samisk kunstgalleri og museum.