Lokale tips av designer og arkitekturelsker Gøril Pedersen

Etter ti år i Oslo flyttet Gøril hjem til Gildeskål. Her bor hun rett ved storhavet og driver klesmerket FOGG Gildeskål sammen med sin søster. Hun lar seg begeistre av natur og arkitektur i Salten.

Designer og arkitekturelsker
16.01.202015:34 Otelie Knædal

1. Hva er den råeste kulturopplevelsen din i Salten?

I vår region er det mange opplevelser innen kunst og musikk. Men det finnes også sterke og definerende kulturopplevelser i naturen. Jeg har vokst opp 150 meter fra havkanten, og selv om ikke like mange lever direkte av havet slik de gjorde før i tiden, mener jeg innvirkningen havet har på oss er like stor i dag. Ureddplassen (som kanskje er verdens vakreste offentlige toalett) er en fantastisk opplevelse rett ved havet. Prisvinnende arkitektur i mektige omgivelser.

2. Hva er dine beste kulturtips?

Jeg liker god arkitektur, design og kunst. Overraskelser som passer perfekt inn kanskje nettopp ved å stikke seg ut. I Bodø har vi Stormen konserthus og bibliotek. På Sandhornøy har familien Hjertefølger bygd et naturhus i en kuppel. På Fleinvær er Fordypnings- rommet, bygget for ro og stillhet på en forblåst holme i havgapet.
Vi i Fogg Gildeskål utvikler nå også et byggeprosjekt som vi håper skal føye seg inn i denne rekken av arkitektoniske opplevelser i Salten.

3. Hvorfor bør folk oppleve Salten?

Jeg vil anbefale å kjenne litt på hvordan det er å bo her. Det meste av Salten er ikke tettbygd. Det setter vi som bor her oppriktig pris på. Det jeg savnet mest da jeg bodde i Oslo var været. Å se og kjenne på kroppen at årstidene skifter. Når jeg gikk av flyet og kjente lukta av ramsalt hav visste jeg at jeg snart var hjemme. Vi har det flott her, uan- sett årstid, og uansett vær! Alt har sin sjarm og sin tid, bare man har tid til å la seg bergta.