Street Art i Bodø

Visste du at det er masse flott gatekunst å se i vår region?

10.03.201712:37 Viktor Håkonsen

UpNorth er en omreisende festival som fokuserer på street art. Den ble arrangert for første gang i Sulitjelma i 2015, da syv internasjonale og nasjonale kunstnere satte sitt preg på det nedlagte gruvesamfunnet.

Urban kunst oppleves som oftest – som navnet tilsier – i urbane strøk. At Up North Festival valgte å invitere internasjonalt kjente street art-kunstnere til Sulitjelma sommeren 2015 vakte derfor stor oppmerksomhet. Urban kunst omgitt av storslått nordnorsk natur satte kunstformen – og kunstnerne – inn i nye og unike omgivelser.

I 2016 satte festivalen sitt preg på Bodøs bygninger, og du rekker å se nesten alle på en liten vandring i sentrum.


Noen av street art-motivene i Bodø


"Insomnia" by Millo, ItaliaInsomnia street art by Millo

(Tjærandsengården, Storgata 30 Bodø)

Millo er en italiensk kunstner som egentlig heter Francesco Camillo Giorgino. Han kjennetegnes av store veggmalerier som har vennlige innbyggere som utforsker sine urbane omgivelser. Han bruker enkle svarte og hvite linjer med innslag av sterk farge når det er nødvendig, og ofte inneholder elementer av arkitektur i sine multi-story malerier. 

Hans arbeider har vært utstilt i London, Rio de Janeiro, Chicago, Milano, Roma, Firenze og mer.

I 2014 vant han B.Art konkurransen som gjorde ham i stand til å male 13 multi-etasjers malerier i byen Torino (IT).

"Malstrøm" by David de la ManoDavid de la Mano Malstrøm Bodø

(Soløygården, Moloveien 20 Bodø)

David de la Mano er en spansk kunstner som maler store veggmalerier og street art med silhuetter, trær og andre monokromatisk bilder. Mange av hans stykker er samarbeid med stipendiatkunstneren Pablo S. Herrero. Davids arbeid kan finnes over hele Norge, Peru, Uruguay, Argentina, Florida, Brasil, Taiwan, Paris, Spania og Storbritannia.

"After School" by Rustam QBicAfter school street art Rustam Qubic

(Kongensgate 14, Bodø)

Den russiske kunstneren Rustam Qbic spesialiserer seg på street art som virker større enn livet. Hans malerier er mettet med frodige eventyr, farger og er definert av en leken sans for det absurde. Dukker opp i både forventede og uventede steder, hans malerier forskjønner ikke bare vegger av falleferdige bygninger, men boligblokker.
Det er en fantastisk følelse av syntese mellom Qbic´s kunst og dens omgivelser. Hans kunst minnes de ulike motiver av hus og hjem, natur, og menneskets rolle. Sidestilling av det kjente
med det uventede fremkaller en magisk følelse av sin spesielle måte. 


By Phlegm
Phlegm street art Bodø

(Sjøgata 18, Bodø)

Phlegm er en britisk Sheffield-baserte muralist og kunstner som først utviklet sine illustrasjoner i selvpubliserte tegneserier:
Navnet "Phlegm" kom fra en av de fire temperamenter i gammel gresk medisin, blod, gul galle, svart galle og slim (Phlegm). 

Phlegm sin eventyrbok-lignende bilder er halv barnlig, halvt truende. Ofte er selve byen innstillingen for hans lange hengslete halvt menneske, halvt skogsvesenene. Hans arbeid er utelukkende i svart-hvitt.
Hver tegning er en del av en stor fortelling som strekker seg over hele verden, i land som Norge, Canada, Sveits, Sri Lanka, USA, Belgia, Polen, Italia, Slovakia, Spania og Australia.

By Martin Whatson

Martin Whatson street art Bodø

Siste tilskudd til gatekunsten i Bodø kommer fra Martin Whatson, som i mai 2018 dekorerte en vegg i sentrum (vis-a-vis Burgasm restaurant). 

Se mer om Up North festival her: UpNorthfestival.no

Les mer om gatekunst i Wikipedia