9 ting du må gjøre i høst

17.09.202013:24 Kristine Solli

Høsten er tid for innekos og det frister å krype opp i sofaen med levende lys og deilige varme pledd. Kanskje spesielt på dager hvor vinden hyler rundt ørene våre. Andre dager byr høsten på flott turvær hvor en kan kose seg ute blant naturens nyanser i gult, rødt, brunt og oransje.

Også på høsten har Salten mange aktiviteter som passer til alle og en hver.

Se våre ni forslag til hyggelige høst-aktiviteter.

 

1. Dra på nordlysjakt

Foto: Roger Johansen

Nordlysjakt er den perfekte høstaktivitet, og når det endelig klaffer med været og nordlyset viser seg venter en magisk opplevelse. Det vises best på helt skyfrie kvelder, gjerne rundt kl. 23 eller senere, og du må bort fra byens lys for å best kunne se det. Husk også å slå av lysene på bilen eller lommelykta.

Nordlys-sesongen i Salten er fra 1. september – 1. april

Se vår guide til de beste stedene å se nordlyset her

 

2. Ta turen ut i skogen

Foto: Karoline O.A. Pettersen

Det er lite som slår en vandretur omringet av naturens nydelige nyanser i gult, rødt, brunt og oransje. Bare husk å kle deg godt for høstværet, og nyt gjerne kveldsmaten ute under stjernehimmelen. Her finner du 55 turforslag i hele Salten, fra korte skogsturer til høye fjelltopper. Turforslagene er godt tilrettelagt, og mange med tursti for barnevogn og rullestol. 

Foto: Dan Mariner

 

3. Gå på museum

Foto: Jektefartsmuseet

Å besøke museer er både hyggelig og lærerikt. Utforsk Bodø og Saltens museer, gallerier og utstillinger - her finnes det noe for alle aldre og interesser! Lær om norsk havbruksnæring på Salmon Center Bodø, eller om Knut Hamsuns liv og forfatterskap på Hamsunsenteret. Opplev norgeshistorien gjennom både militær og sivil luftfartshistorie på Luftsfartsmuseet. La deg facinere av vakre bilder på Karl Erik Harr-museet, eller ta deg en street art-jakt i Bodø sentrum. 

Finn din favoritt i vår oversikt her.

 

Foto: Hamsunsenteret 

 

4. Utforsk Saltens nasjonalparker

Salten har hele fem nasjonalparker som alle er spennende på hver sin måte. Bruk høsten til å utforske storslåtte natur- og friluftsopplevelser i Salten. I Rago kan du vandre i et kontrastfylt og spektakulært landskap og kjenne på følelsen av ekte villmark. Làkho og Junkerdal byr på et unikt planteliv og fantastiske fiskemuligheter. I Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark kan du oppleve et yrende dyreliv og besøke Nord- Skandinavias største isbre: selveste Svartisen. Skal du på tur med barn, er Sjunkhatten med sine utallige turløyper og bålplasser den perfekte destinasjonen. 

Les mer om Saltens nasjonalparker

 

Rago nasjonalpark, Foto: Frank Dahl

 

5. Han Syltes julekolonial

Foto: Han Sylte

For sjette år på rad åpner Han Syltes sin tradisjonelle julekolonial. De har spesialisert seg på å spre juleglede, julenostalgi, julestemning, og smakfulle produkter fra deres lille kolonial i Valnesfjorden. Nyt høsten og tiden frem mot jul og ta en tur til dette nydelige juleuniverset. Plukk gjerne med deg julegavene, interiøret, lokalmat og adventskalendere. De selger til og med gamle tradisjonelle glansbilder, dét er nostalgi det.

Og du, de serverer alltid nybakte kanelsnurrer og en varm kopp med kakao. 

Foto: Han Sylte

Følg med julekolonialen på Han Syltes Facebook

  

6. Matlagingskurs med Heges matopplevelser

Hege er «kokk på hjul» og tilbyr matlagingskurs utendørs. Har du lyst til å gjøre noe ekstra ut av toppturen, venneturen eller familiesøndagsturen, og samtidig lære å lage ordentlig god mat utendørs? Da er Hege perfekt. Hun stiller opp der du er: til fjells, i skogen, i fjæra eller innendørs. I matlagingen bruker dere lokale råvarer fra Salten og Nordland, og også noen egenproduserte.  

Foto: Sl Media

 

7. Gå på konsert i stormen

Stormen konserthus, Foto: Karoline O.A. Pettersen

Høsten er perfekt for innendørs opplevelser, og i Stormen får du nettopp det. De har høsten spekket full av gode konserter og teaterforestillinger som passer til alle og enhver.
Se Stormens oversikt her.

 

8. Sykle på naturstien i Saltdal

Foto: Karoline O. A. Pettersen

I Saltdal er det etablert en naturbasert sykkelsti gjennom hele kommunen. Sykling sies å være terapi for sjela, og det kan ikke bli mer perfekt enn å sykle omringet av ekte nordnorsk natur. På Saltdal utstyrssentral kan du leie sykler til turen, så slipper du å ta med din egen om du kommer langveis fra. Saltdal turistsenter har også to el-sykler til leie.

Les mer om sykkelstien her.
 

Foto: Karoline O. A. Pettersen

 

9. Ta en weekend getaway til disse stedene

Manshausen. Foto: Manshausen

Noen ganger trenger man bare en seng å sove i, – andre ganger ønsker man at overnattingen skal være en opplevelse i seg selv. I Bodø og Salten finnes det flere overnattingssteder litt utenom det vanlige, perfekt for helgeturen.

Jakobsbakken. Foto: Tom Roger Olsen


Felles for alle er at de tilbyr unike opphold du sent vil glemme. Hva med en natt midt i havgapet på en av de prisvinnende Manshausen-hyttene? Eller et opphold vegg i vegg med frodig natur i den sjarmerende domen i Følvika? Kanskje frister det å sovne til lyden av bølgeskvulp og fjerne måseskrik på Tranøy fyr, eller å våkne opp uthvilt i Jakobsbakken?

Finn det perfekte overnattingsstedet for deg.