Væran, øyhopping nært byen

Givær, Bliksvær, Landegode, Helligvær og Karlsøyvær er en egen øyverden, rundt den åpne Bodø-halvøya. Lett tilgjengelig og godt beskyttet. Klar for øyhopping i Bodøs skjærgård?

10.10.201316:00 cecilie

Bliksvær

Ligger sørvest for Bodø og består av rundt seksti øyer og holmer. Den største øya er Bliksvær. Øyene rundt består av paradisisk strandidyll og flotte steder for telting og kajakkturer. Bliksvær naturreservat har fredningssone for dyreliv, er opptatt som Ramsarområde og dermed anerkjent som et av verdens viktigste våtmarksområder. Hus og skole er spor etter et lite levende samfunn ute i havgapet. Kystlaget Salta tilbyr overnatting på gammelskola. Les mer på www.salta.no.

Givær

Ligger ca. 25 km rett vest av sentrums-terminalen i Bodø og er et aldeles nydelig sted. Givær er Bodøs vestligste utpost med fast bosetting og hit kan du komme for sjelerensing og for å unnslippe hverdagens gjøremål og stress. Dette er verdens eneste gjenværende tradisjonelle vær av Nordlandstypen, med helårsbosetning hvor det drives aktivt fiske, melkeproduksjon, ysting, sauehold og ærfuglrøkting. Her holdes ærefugler som husdyr og man må ut med robåten for å melke kyrne. Det lille øyriket er et eksotisk innslag og verdt et besøk. Les mer om turforslag hit på www.nordlandturselskap.no. Se NRK-programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bo" om Givær på www.nrk.no.Du kan overnatte i den fjellgrå rorbua som ligger helt i strandkanten! Gammelskola kan også leies. Ta kontakt med ho Olaug på telefon + 47 481 52 060 for bestilling. Hun kan også tilby guiding på Givær og bespisning for grupper etter avtale.

Helligvær


Helligvær er en naturperle som ligger ca. 30km vest for Bodø, en liten times hurtigbåttur unna. Helligvær består av 365 øyer, holmer og skjær og er et padleeldorado som tiltrekker seg flere og flere padlere årlig. Kajakkutleie finnes på stedet.
Helligvær er en fantastisk plass for nordlysjakt, uten lysforurensning.Helligvær har et meget rikt fuglealiv, havørngaranti hver dag!
Nyt de råe naturomgivelsene som er å finne på Helligvær. Om det er vakre sommerkvelder med midnattssol når havet ligger som et speil eller de spektakulære naturkreftene som viser seg frem på vinteren med synet av brott som står 20-30 meter opp i lufta med drønn som slår deg i brystet. Dette må oppleves!
Ønsker du en naturopplevelse litt nærmere elementene kan du hive deg med på guidet tur. Der får du høre om øyrikets historie mens du blir fraktet mellom øyene. På disse turene kjører båten forbi tilholdssted for havørn og sel, og er vi heldige får vi også se hval.

  • Daglig hurtigbåtforbindelse. Fullt mulig med dagsturer mandag-lørdag (da er det også åpen kafè). Se rutetabell thn.no. (Hurtigbåt: Bodø - Væran).
  • Åpningstid butikk 09:00 – 16:00, lør 10:00 – 13:00. 
  • På Helligvær finner du skole, barnehage, butikk, fiskebruk, kafè og flere overnattingsmuligheter. Her er dessuten mange flotte teltplasser.
  • Kommer du med egen båt til Helligvær kan du benytte deg av gjesteflytebrygge som kan tilby vann og landstrøm og ligger nært butikken, Coop Helligvær.
  • Les mer om Helligvær på: www.helligvaer.com

Karlsøyvær

Et øyrike rett utenfor Kjerringøy. Området er viktig hekkeområde for sjøfugl og har verdifull havstrandbotanikk. Havørn ble hentet fra Karlsøyvær for å bygge opp bestanden i Skottland. Karlsøyvær naturreservat er opptatt som ramsarområde og anerkjent som et av verdens viktigste våtmarksområder. Det er noen gårder på Karlsøya, den største øya, som nå brukes som fritidsboliger. Det er landstigningsforbud i perioden 15. april - 31. juli, men du kan gå i land på Dypingen (se store bildet nedenfor). Les mer om Karlsøyvær på www.kjerringoy.info.

Landegode

Er det mest fotograferte landemerkt for Bodø, gjerne brukt som kulisse for midnattssola eller det magiske nordlyset. Øya ligger rett vest for Bodø og er Bodøs største øy. Det sies at navneopphavet skyldes Lofotfiskernes erfaringer om at Landegode "trygger sjø". Øya passer perfekt for utflukter, camping og sommeridyll. Sandvika på sørøstsiden av øya er et badeparadis. En fjelltur opp til toppen av Rypdalstinden (802 moh.) gir deg en fantastisk 360 graders panoramautsikt.Landegode har gjestehavn og butikk med begrenset åpningstid på Fenes, som ligger på nordvestsiden av øya. Det er her hurtigbåten legger til. Les mer om fasilitetene på www.turliv.no. Landegode fyr på Eggeløysa, nordsiden av øya en fryd for øyet og vel verdt et besøk. Skagen Hotel har åpent for grupper på bestilling. Les mer på www.skagen-hotel.no.

Transport

Øyhopping med egen eller leid båt eller havkajakk er helt perfekt. Øyriket ligger utrolig kort fra Bodø havn og alt en liten storby kan tilby.Daglig kan du komme deg til et av Væran med hurtigbåt fra Bodø. Du finner oversikt over avgangstider og priser hos www.177nordland.no. For mer informasjon ta kontakt med Bodø turistinformasjon på telefon 75 54 80 00 eller e-post: turistinfo@bodo.kommune.noReisen ombord på hurtigbåten er en opplevelse i seg selv og kan også gjøres som et sammenhengende "Væran-rundt-cruise". Anbefales!

Bjarne Riesto / riesto.no, click to open in lightbox
Ernst Furuhatt, click to open in lightbox
Renate Sandvik, click to open in lightbox
Maria Tessem, click to open in lightbox
7d6982b8c008c11672251f74dff0c2b6, click to open in lightbox
Roger Johansen, click to open in lightbox
Roger Johansen, click to open in lightbox
, click to open in lightbox