Street Art i Bodø

Visste du at det er masse flott gatekunst å se i vår region?

10.03.201712:37 Viktor Håkonsen

UpNorth er en omreisende festival som fokuserer på street art. Den ble arrangert for første gang i Sulitjelma i 2015, da syv internasjonale og nasjonale kunstnere satte sitt preg på det nedlagte gruvesamfunnet.

Urban kunst oppleves som oftest – som navnet tilsier – i urbane strøk. At Up North Festival valgte å invitere internasjonalt kjente street art-kunstnere til Sulitjelma sommeren 2015 vakte derfor stor oppmerksomhet. Urban kunst omgitt av storslått nordnorsk natur satte kunstformen – og kunstnerne – inn i nye og unike omgivelser.

I 2016 satte festivalen sitt preg på Bodøs bygninger, og du rekker å se nesten alle på en liten vandring i sentrum.


Noen av street art-motivene i Bodø

"Golden Eagle" by Dzia

(Hundholmen plass, Tollbugata 13 Bodø)

Dzia er en belgisk kunstner og noe av en gåte i Antwerpen området. En kunstner i enhver forstand, kreasjoner av Dzia spenner fra malerier, gjennom skulptur til utstopping og streetart.


I hjembyen Antwerpen dukker hans dyriske malerier opp over byens murer, og puster liv inn i forlatte urbane områder, samt vises i andre byer over hele Europa.

Fra ung alder har kunst alltid vært en stor interesse for Dzia. Hans onkel var en kunstner og hele familien hans har alltid vært veldig kreativ. Denne lidenskapen bar han gjennom hans yngre år før han til slutt studerete en mastergrad i kunst ved Royal Academy i Antwerpen.

Etter at han ble uteksaminert, ønsket han å plassere sine kunstverk på veggene. Han fokuserte på å skape en helt unik grafisk stil, med abstrakte og geometriske linjer å implementere i dyriske former. 

Nye ideer kommer veldig lett til han, så hans arbeid er veldig spontan. Han maler raskt og in-situ for å sørge for at den opprinnelige ideen forblir tro mot sin form.


"Insomnia" by Millo, ItaliaInsomnia street art by Millo

(Tjærandsengården, Storgata 30 Bodø)

Millo er en italiensk kunstner som egentlig heter Francesco Camillo Giorgino. Han kjennetegnes av store veggmalerier som har vennlige innbyggere som utforsker sine urbane omgivelser. Han bruker enkle svarte og hvite linjer med innslag av sterk farge når det er nødvendig, og ofte inneholder elementer av arkitektur i sine multi-story malerier. 

Hans arbeider har vært utstilt i London, Rio de Janeiro, Chicago, Milano, Roma, Firenze og mer.

I 2014 vant han B.Art konkurransen som gjorde ham i stand til å male 13 multi-etasjers malerier i byen Torino (IT).

"Malstrøm" by David de la ManoDavid de la Mano Malstrøm Bodø

(Soløygården, Moloveien 20 Bodø)

David de la Mano er en spansk kunstner som maler store veggmalerier og street art med silhuetter, trær og andre monokromatisk bilder. Mange av hans stykker er samarbeid med stipendiatkunstneren Pablo S. Herrero. Davids arbeid kan finnes over hele Norge, Peru, Uruguay, Argentina, Florida, Brasil, Taiwan, Paris, Spania og Storbritannia.

"After School" by Rustam QBicAfter school street art Rustam Qubic

(Kongensgate 14, Bodø)

Den russiske kunstneren Rustam Qbic spesialiserer seg på street art som virker større enn livet. Hans malerier er mettet med frodige eventyr, farger og er definert av en leken sans for det absurde. Dukker opp i både forventede og uventede steder, hans malerier forskjønner ikke bare vegger av falleferdige bygninger, men boligblokker.
Det er en fantastisk følelse av syntese mellom Qbic´s kunst og dens omgivelser. Hans kunst minnes de ulike motiver av hus og hjem, natur, og menneskets rolle. Sidestilling av det kjente
med det uventede fremkaller en magisk følelse av sin spesielle måte. 


"A kiss between cultures" by AnimalitoA kiss between cultures - street art by Animalito

(Sandgata 6, Bodø)

Animalito, eller Graciela Gonçalves Da Silva som hun egentlig heter, er en selvlært illustratør og grafisk designer fra Buenos Aires University, hvor hun har brukte de 10 siste årene på å eksperimentere innen forskjellige visuelle uttrykk. Hun startet med tegneserier, for så å begynne med animasjoner, videospill, leketøy og grafisk design, hvor hun bruker forskjellige stilarter og teknikker. 
Etter å ha brukt for mye tid i studio, tok hun steget ut i gatene og begynte å male fritt, noe som var en revolusjon, både personlig og kunstnerisk. Som et resultat av denne reisen, utviklet hun er særegen stil som har fått internasjonal annerkjennelse. 


By Phlegm
Phlegm street art Bodø

(Sjøgata 18, Bodø)

Phlegm er en britisk Sheffield-baserte muralist og kunstner som først utviklet sine illustrasjoner i selvpubliserte tegneserier:
Navnet "Phlegm" kom fra en av de fire temperamenter i gammel gresk medisin, blod, gul galle, svart galle og slim (Phlegm). 

Phlegm sin eventyrbok-lignende bilder er halv barnlig, halvt truende. Ofte er selve byen innstillingen for hans lange hengslete halvt menneske, halvt skogsvesenene. Hans arbeid er utelukkende i svart-hvitt.
Hver tegning er en del av en stor fortelling som strekker seg over hele verden, i land som Norge, Canada, Sveits, Sri Lanka, USA, Belgia, Polen, Italia, Slovakia, Spania og Australia.

By Martin Whatson

Martin Whatson street art Bodø

Siste tilskudd til gatekunsten i Bodø kommer fra Martin Whatson, som i mai 2018 dekorerte en vegg i sentrum (vis-a-vis Burgasm restaurant). 

Se mer om Up North festival her: UpNorthfestival.no

Les mer om gatekunst i Wikipedia