6 øyer på 6 dager

På hurtigbåtkaia i Bodø står tre generasjoner. En 71 åring, en 42 åring og en 5 åring. Vi er i fra skogen og har ingen peiling på dette med hurtigbåter. «Det er sikkert den der vi skal ta» sier mormor Åse og peker på en av dem. «Stor båt», sier lille Teodor. «Aner ikke», sier jeg (mamma Johanne) som er reiseleder og bør ha full kontroll. På kaia sammen med oss står tre sykler og en sykkelvogn. «Jeg går og spør noen», sier jeg. Og slik starter vår reise.

3 generasjoner på tur
06.01.202114:43 Julie Abelsen

Selsøyvik

Distriktet Salten ligger i Nordland fylke og består av både fastland og øyer og man kommer seg rundt ved å bruke hurtigbåt eller bilferje. Det er mange mulige ruter å velge mellom på øyhopping, men vi bestemmer oss for å dra fra Bodø til Selsøyvik for så å jobbe oss tilbake til Bodø.

Mormor venter på hurtigbåtkaia i Bodø

Vi venter spent på første hurtigbåt i Bodø // Foto: Privat

Etter 3 timer på en svært behagelig båttur, overnatter vi på Selsøyvik Handelsted som har historie tilbake til 1700 tallet.Stedet har en koselig landhandel og et innbydende uteområde. Det er også mulig å overnatte andre steder på øya.

Gråtasstraktor foran Selsøyvik landhandelLandhandelen på Selsøyvik // Foto: Privat

Vi sover godt i Rødstua og våkner til plaskende regn utenfor vinduet. Men litt regn stopper ikke tre generasjoner på tur. Eller i alle fall nesten ikke. 5 åringen nekter å sykle, men er med på å sitte bakpå i sykkelsete på mammasykkelen. Heldigvis har vi med et slikt sete, for når sykkelvognen er full av bagasje og en svært bestemt 5 åring ikke vil sykle viser det seg at det er en lur løsning.

Mor og sønn på sykkelTheodor (5) har det fint som passasjer // Foto: Privat

Selsøyvik byr på lange fine strekker mot øyas endepunkt Rangsund. Vi suser forbi Breiviktinden som kan bestiges, små hvite strender, brautende sauser og gjennomsiktig vann. «Så fint det er her», sier en veslevoksen sykkelpassasjer. Og jeg er enig. Turen vår starter lovende.

mormor på sykkelFine sykkelveier // Foto: Privat 

Gjerøy

Videre tar vi oss til Gjerøy samme dag. Det går rykter om distriktets beste fiskeburger. Øya har to veier. Den ene går til Lyngvågen Kafe og fiskeburgeren. Den andre går ikke dit. Så selv med kun et veikryss er det altså mulig å navigere feil.

Venter på hurtigbåten på GjerøyAnkomst på Gjerøy hurtigbåtkai // Foto: Privat

Det er lett å bli litt distrahert av den fine naturen som suser forbi mens vi sykler.  Etter å ha bli geleidet i riktig retning av noen trivelige fastboende, ender vi til slutt opp på brygga hvor Lyngvågen Kafe legger en deilig fiskeburger på tallerkenen vår.

uteservering på Gjerøy

fiskeburgerFiskeburgeren smaker ekstra godt etter sykling i regnvær // Foto: Privat

 

Rødøya

ferga mellom Gjerøy og RødøyaFra Gjerøy tar vi bilferga over til Rødøya // Foto: Privat

Da vi sykler glade og mette mot nattens overnatting på Rødøya, støter vi på et reinsdyr. Midt i veien. Den kommer valsene mot oss og vi stopper syklene både med litt fasinasjon og litt frykt. «Skal den stange meg?», undrer jeg. «Den skal bare hilse», mener 5 åringen. Men den skal ingen av delene. Den haster forbi oss ned mot stranden. Senere, etter en liten prat med en fastboende utenfor butikken, lærer vi at det finnes tre reinsdyr på Rødøya.

skilt på RødøyaGodt skiltet og mye spennende å se på Rødøya // Foto: Privat

I tillegg til overraskende dyreliv har øya gode turmuligheter både for liten og stor. Rett ved hurtigbåtkaia finnes Eventyrskogen.

Eventyrskogen på RødøyaTheodor viser vei // Foto: Privat

Dette er en rute som er tilpasset barn og gjør turen mer levende og gøy for de små. Langs ruta leser vi eventyr, vi spiser matpakken med nydelig utsikt, vi løser oppgaver og finner troll i små hus.

mormor og Theodor i eventyrskogen

Rødøya er en barnevennlig øy, med korte avstander, fantastiske sandstrender og et eget bamsemuseum.

Stranda under rødøyløvaArktiske sydhavsstrender er ikke å forakte // Foto: privat

Bamsemuseet på RødøyaBamsemuseet // Foto: Privat

Og så har øya Rødøyløva da, som har en utsikt som tar pusten fra en. Det tar ikke lang tid å ta seg til toppen. Man kan benytte seg av sherpatrapper eller ta turen fra andre kanten med slettere terreng. Jeg tok turen opp alene på kvelden når de andre to hadde lagt seg.

utsikt fra rødøyløva

For en utsikt fra toppen av Rødøyløva! // Foto: Privat

Vi overnatter på Klokkergården hvor historiene er skrevet i veggene, interiøret er helt unikt, utsikten ubeklagelig og restauranten tilbyr utsøkt mat.

Klokkergården på RødøyaIdylliske Klokkergården // Foto: Privat

Frokost på KlokkergårdenNydelig frokost i morgensol på Klokkergården // Foto: Privat 

Myken

Av alle øyene på turen er Myken den minste og den som er lengst ute i havgapet. Etter 40 min over fra Rødøya, oppdager vi at øya kun har 1 km vei og at vi ikke kommer til å ha bruk for syklene her.

Veien på MykenDet er rimelig idyllisk her // Foto: privat

Øya er uten biler og roen senker seg over oss, solen skinner og måkene hilser oss velkommen.

Husene på MykenFoto: privat

Det finnes mange ulike og unike overnattingsmuligheter på øya, blant annet innendørs campingplass og et fyrtårn. Til tross for kun 12 fastboende kan de skilte med to restauranter og eget destilleri.

morgenkaffe på myken 

Bolga

På øya Bolga vil vi telte. Det er vi ikke så gode på og derfor litt urolige. Vi er ikke lange tiden på øya før den uroen forsvinner. Som vanlig støter vi på vennlighet fra de fastboende, det utveksles tips og anbefalinger, noe som gjør at alle tre generasjoner føler seg ytterst velkommen.

mormor på kaia på BolgaAnkommer Bolga! // Foto: privat

Det er flere steder på Bolga som egner seg for telting, men vi velger det tryggeste; et lite område ved brygga hvor vi har tilgang til toalett og restaurant ved gjestehavna.

Playa del Bolgagutt i teltGanske hyggelig er det i teltet // Foto: privat

Bolga er også en god øy for barn. Selv om vår 5 åring helt sikkert kunne sittet i fjæra sammen med eremittkrepsene hele oppholdet så er det mye annet å finne på.

gutt som løper på bergFoto: privat

Det er flotte turmuligheter og godt skiltet med fine tilrettelagte rasteplasser. Vi tar oss en tur til Bolgebørra som er et hull i fjellet og en spennende klatretur for barn fra 4-5 år og oppover. Etter vi har besteget toppen kryper vi igjennom et lite hull i fjellet og blir belønnet med nydelig utsikt på andre siden.

hullet i BolgbørraBolgbørra // Foto: privat

utsikt ved BolgbørraNydelig utsikt nok en gang! // Foto: privat 

Støtt

Etter 5 dager på eventyr nærmer øyhoppingen seg slutten da hurtigbåten setter oss av på den siste øya, Støtt. Vinden rusker i klærne og det regner sidelengs. «Her blåser det veldig» sier 5 åringen og lener seg mot vinden som tar latteren hans inn mot trærne.

barn leker uteFoto: privat

Alt levende bøyer seg for kreftene og vi strammer hetta godt rundt fjeset når vi tar fatt på vår siste oppdagelsestur på øy 6.

mormor sykler i motvindMormor i motvind // Foto: privat

Vi hadde planer om å undersøke bunkere fra 2. verdenskrig som finnes på Støtt, men vårt siste eventyr på reisen består av å sykle i sterk vind og sidelengs vær, særdeles eksotisk for oss, og det er mulig man fortsatt kan høre latteren vår mellom trærne.

Kikker inn vinduet på gammelbutikken på støttGammelbutikken på StøttEt stopp innom Gammelbutikken på Støtt brygge // Foto: privat 

Vi kommer tilbake

Sykkel som fremkomstmiddel når man skal besøke øyene i Salten er å anbefale, det er ikke lange avstandene, men likevel langt nok til at man får sett mer hvis man kommer på to hjul.  

Øyene tilbyr turmuligheter av de sjeldne, gode matopplevelser, historie og hyggelige mennesker. Vi sitter igjen med en koffert full av unike opplevelser. Og skal du på tur i Nordland, så er regel nummer en dette: snakk med folk! Det er stor sannsynlighet for at det er i dette fylket beskrivelsen ´trivelig´ ble oppfunnet!

- Theodor (5), mormor Åse, og mamma Johanne.