Sykkelferie i Steigen og Hamarøy

Vi, Hedda og Amund, er to turglade studenter på 21 år og i løpet av en liten uke syklet vi strekningen fra Helnessund til Tranøy, med diverse avstikkere. Sykkel er en fantastisk måte å oppleve området i Steigen og Hamarøy på. Dette, i tillegg til hurtigbåt, ble utgangspunktet for vår ferietur sommeren 2020.

Hedda og Amund (21)
06.01.202111:12 Julie Abelsen

I Steigen og Hamarøy står opplevelsene i kø. Langs kysten kan man utforske hvite strender, bratte fjell, koselige spiseplasser og diverse severdigheter. Det er overnattingsmuligheter langs hele ruta, enten du ønsker å sove innendørs eller i telt. Det var også tilgang på butikker langs hele ruta, noe som gjorde det enkelt å planlegge innkjøp. På denne måten kan man unngå å sykle med for stor oppakning. Vi hadde to sykkelvesker hver, i tillegg til en liten sykkelvogn. Her hadde vi plass til alt vi trengte og litt til.

Hedda og Amund på BrennviksandenHedda og Amund // Foto: Privat

Vi startet sykkelturen i Helnessund og tok avstikkeren mot Brennviksanden – en 2 km lang sandstrand omkranset av spektakulære fjell. Stranda er en del av Brennvika naturreservat, og er kåret til en av Norges fineste strender.

Amund på Brennviksanden
Brennviksanden // Foto: Privat

I Brennvika parkerte vi syklene og tok beina fatt opp til Skåla og Skarbotn. Her ligger Skarbua idyllisk plassert med utsikt over Brennviktindan. Skarbua er ei sjarmerende lita hytte med 4 overnattingsplasser. Vi tok kontakt med Skarbuas venner på forhånd og avtalte overnattinga. 

Utsikt over Brennviksanden

Utsikt over Brennviksanden // Foto: Privat

Etter en god natt på Skarbua satte vi kursen mot Nordskot. En fire mil lang sykkeltur, med stopp for å lete etter skjulte skatter på bruktbutikken i Botnen og i Leinesfjorden for matinnkjøp.

Sykler mot Nordskot

På vei mot Nordskot // Foto: Privat

Nordskot byr på overnattingsmuligheter i alle standarder. Vi tok turen ut til Oksholmen – et vakkert nes med hvite strender. Natta ble tilbrakt i midnattssol med utsikt mot Lofotveggen og mektige Skotstindan i ryggen. Ønsker man tak over hodet kan man vurdere idylliske Naustholmen eller arkitektoniske Manshausen.

Sykler mot OksholmenAnkomst Oksholmen // Foto: Privat

Telt på Oksholmen

Telt i midnattssol på Oksholmen // Foto: Privat

I fjellet like bak Oksholmen ligger Resshola – en 140 meter dyp havgrotte som ligger en kort gåtur fra teltplassen. Å utforske denne ble en spennende start på dag 3.

Resshola i Steigen

Utforsker Resshola // Foto: Privat

Fra Nordskot kan man enten sykle eller ta hurtigbåten videre til Bogøy. Vi valgte å sykle den 32 km lange etappen, for så å fortsette ut på Engeløya. Etter Engeløybrua tok vi til venstre i Ålstadkrysset og syklet videre til Våg. Like etter å ha passert Joker-butikken tok vi ned en grusvei mot vannet. Nede ved sjøen fant vi en liten sandstrand, som ble camp for turens fjerde natt. 

Sykler mot Engeløya

Sykler over Engeløybrua // Foto: Privat

Ankommer Engeløya i midnattssol // Foto: Privat

Engeløya er kjent for spisse fjelltopper med idyllisk kulturlandskap, i tillegg til sin spesielle historie fra vikingtiden og krigen. Turen rundt øya er kort nok til å kunne gjennomføres på en dag, men siden den har så mange severdigheter, valgte vi å bruke to. Etter å ha startet dag 4 med en punktering dro vi innom Elses Oase for smørbrød og kake. En stemningsfull kafe, kombinert med hage- og interiørbutikk. 

 Bøsanden på Engeløya

Bøsanden på Engeløya // Foto: Privat

Vi ankom Bøsanden tidlig ettermiddag og fikk en drømmekveld i de fine omgivelsene. Den kritthvite sandstranden minner om sydligere strøk med høye gresstuster og sanddyner. I juni var det fortsatt lav temperatur i vannet, men dette stoppet ikke oss fra et bad. Rundt stranda reiser det seg krasse fjell, der blant annet Mjeldberget kan bestiges for å få overblikk over stranda og området rundt. Vi slo opp teltet på stranda og fikk betrakte midnattssola trille over Lofotveggen i teltåpningen. Magisk natt! 

Bader på Bøsanden

Hedda bader på Bøsanded // Foto: Privat

Leker på Bøsanden

Ble tid til litt lek også // Foto: Privat

På femte dagen satte vi kursen mot Hamarøy. Vi avsluttet turen rundt Engeløya og tok hurtigbåten fra Bogøy til Skutvik. På hurtigbåten er det gratis å ta med sykkelen. Vi hadde pekt ut Nes i Hamarøy som nattas overnattingsplass. Helt ute ved odden starter Straumstien som går ut til Nesstraumen - en av verdens sterkeste havstrømmer. Her er det en imponerende gapahuk i stein, og gode teltmuligheter. Særlig rasteplassen kom godt med da regnværet kom lurende rundt lunsjtid. Området er også fullt av kulturminner, og man kan finne spor etter den 5000 år gamle bosettingen. 

Gapahuken ved NesstraumenGapahuken på Nes // Foto: Privat

Ytterst på Hamarøy, ut mot Vestfjorden ligger Tranøy. Denne lille, velholdte bygda ble målet for turens nest siste dag. Det gamle handelsstedet var fint restaurert og vi gikk en tur oppom det sjarmerende lille kapellet Dorotheas kapell.

Den hellige dorotheas kapell

Høydepunktet var likevel å komme ut til Tranøy fyr, 2,5 km vest for Tranøy. Det rød- og hvitmalte fyret reiser seg blant en liten klynge av hvite hus på en holme. Her er det muligheter for eksotisk overnatting og god mat. 

tranøy fyr

Vi syklet ca. 500m tilbake for avkjøringen til fyret og tok av en grussti ned mot Kvitsandhola – nok en idyllisk plass med en liten sandstrand og gapahuk med bålplass. Stien ned hit var bred nok til at vi kunne komme helt fram med syklene og sykkelvogna.

 telt ved kvitsandholaCamp på Kvitsandhola // Foto: Privat

Så var vi klare for returen tilbake til Skutvik. Vi tok en avstikker opp mot Skaftheia og Hamarøyskaftet på veien. En kort fottur senere er man på Skaftheia. Herfra fikk vi en nydelig utsikt over Straumsvatnet, Lofotveggen, Steigen og indre Hamarøy. Skal du derimot helt til topps på Hamarøyskaftet bør du ha klatreerfaring eller guide. Etter endt tur på heia gikk turen tilbake mot hurtigbåtkaia i Skutvik og slutten på ferieturen. 

 Sykler foran majestetiske Hamarøyskaftet // Foto: Privat 

Vi kan konkludere med at Steigen og Hamarøy er et fantastisk område å feriere i. Fra sykkelsetet får man sett og opplevd så utrolig mye mer av det det har å tilby. Vi hadde virkelig en drømmetur, og nå er det din tur å oppleve Steigen og Hamarøy fra sykkelen! 

- Hedda og Amund