Fjellveisshopping på sykkel

Vi er Eirik og Sigurd, tidligere landslagssyklister i terrengsykling og gode kompiser. Sommeren 2020 var vi så heldige å få teste ulike fjellveier i Salten. På fire dager syklet vi åtte fjellveier, og turen vår nedover Salten var en skikkelig kul opplevelse!

Kompistur
25.01.202113:25 Julie Abelsen

Fjellveiene vi syklet denne sommeren var Melfjordbotn, Grytafjellet, Småtindan, Tømmernes-Hopen, Rekvatnet, Gjerdalen, Klettkoven og Sundsfjordfjellet. Vi fikk oppleve mange fine veier og spaktakulær natur på steder vi normalt sett hadde kjørt forbi. 

Den største fordelen med fjellveissykling må være at du kommer bort fra trafikken, og får naturen tett på. Høydepunktet for oss var å se Lofotveggen i skumringen rundt midnatt fra toppen av Småtindan. Og overraskelsen den fantastiske naturen inne i Gjerdalen gav oss! 

Tips: Skal du prøve deg på noen av turene, anbefaler vi å vurdere elsykkel. Det er mange høydemeter og bratte bakker som skal bestiges.

Vi vil dele våre turbeskrivelser og bilder, og håper flere vil sykle i våre spor!

 

Grytafjellet (Hamarøy)

Turen til Grytafjellet starter nede i Drag med et par lette kilometer på asfalt før stigningen starter. Her sykler man på en ganske smal anleggs/traktorvei med ganske løst dekke, og bratte bakker. Her anbefaler vi elsykkel med gode dekk og bremser, eller lette gir og god fysisk form. Veien i seg selv er ikke så spennende, men når man når toppen kan man sykle ut på svabergene til toppvarden og nyte utsikten ned i Tysfjorden. Det er mulig å sykle videre innover, men veien byr ikke på noe mer spennende terreng eller utsikt.

sykkel-pa-dragsykkel-pa-drag-i-hamaroyGrytafjellet-dragGrytafjellet // Foto: privat

 

Rekvatnet (Hamarøy)

Kan starte ved E6 om man vil ha med den første klatringen på asfalt, men den er relativt bratt, og ikke veldig spennende. Oppe ved rekvatnet er det også parkering og det er veldig fint å sykle den asfalterte bomveien som går langs vannet. Her er det lite trafikk, lett terreng og flott utsikt utover rekvatnet. Anbefales for familier, og det er mange fine badeplasser med både sandstrand og svaberg rett ved veien. Veien langs vannet er 5 km.

sykling-langs-rekvatnetFoto: privat

Veien opp til Sluņkajávrre starter i andre enden av Rekvatnet. Fra kraftverket her går det over i grov grusvei med pukk og bratt stigning. Skal man opp her bør man ha elsykkel med gode dekk. Oppe ved Sluņkajávrre kan man sykle en kilometer i lett terreng inn til veiens ende. Bortsett fra kraftledningene har naturen mer villmarkspreg og man kan nyte stillheten.

sykling-langs-rekvatnet

triksing-pa-sykkel-ved-vannFoto: privat

Se hva mer du kan gjøre i Hamarøy her.

Småtindan (Steigen)

En tøff klatring fra start hvor vi anbefaler elsykkel eller supergod form og lette gir. Underlaget er løst og veien bratt stort sett hele veien, så her trenger man gode dekk og bremser for å komme seg både trygt opp og ned. Veien slynger seg fint oppover fjellet, og man har masta på toppen i sikte hele veien. Utsikten på toppen er helt formidabel. Her har man fullt utsyn utover Steigen og over til Lofotveggen. Vi anbefaler å ta turen ved solnedgang eller midnattsol for å få en helt magisk opplevelse. Turen kan virkelig anbefales om man har utstyr og form i orden.

sykling-i-midnattssolsykkel-pa-fjell-i-midnattssolser-pa-midnattssolaFoto: privat

Se hva mer du kan gjøre i Steigen her.

Gjerdalen (Sørfold)

Innover gjerdalen er det fin grusvei, og man kan bestemme selv hvor man vil parkere, avhengig av hvor langt man vil sykle. Terrenget er slakt i begynnelsen, men blir brattere lenger inn og man bør enten ha elsykkel eller god form. Underlaget er hardpakket grus, så det krever ingen spesielle tekniske ferdigheter. Naturen og utsikten innover Gjerdalen er virkelig fantastisk, og ulikt noe annet vi har sett i før. Kombinasjonen av blankskurte fjell med snø på enkelte av toppene, grønn lyng nede i dalen og elver som renner på svabergene er helt nydelig. Veien går helt opp til demningen ved Reinoksvatnet. Her er det også flott svaberg som man kan leke seg på med sykkelen.

sykkel-i-gjerdalensykling-pa-fjellveiFoto: privat

Se hva mer du kan gjøre i Sørfold her.

Klettkoven (Bodø)

Veien opp til klettkoven er et prakteksempel på god veibygging, og her stiger veien jevnt og fint gjennom terrenget opp fjellet. Stigningen går fint å sykle med terrengsykkel og grei form. Den er i underkant av 10 km med jevn stigning, noen litt brattere kneiker. Når man kommer ut av skogen ca. halvveis får man god utsikt utover fjord og fjell. Mot toppen blir det mer og mer svaberg og månelandskap, samtidig som utsikten bare blir bedre og bedre. Ved toppen er forskjellige tele- og radiomaster og vi møtte på flere sauer. Nedkjøringen er også veldig morsom med fine svinger og passe slakt terreng.

hente-vann-i-bekkenFoto: privat

Se hva mer du kan gjøre i Bodø her.

Sunnsfjordfjellet (Gildeskål)

Dersom man skal starte nede i Sundsfjorden er elsykkel å anbefale, da veier er bratt og tung. Når man kommer opp på fjellet slaker veien litt ut, men er likevel kupert, med noen bratte bakker. Ganske fint grusdekke som er lett å sykle på. Her får man smak av høyfjell, og har god utsikt utover dammer og fjell i horisonten. Flere mulige avstikkere til de forskjellige dammene og kraftverkene oppe på fjellet.

sykkel-ved-fossfjellveissyklingmatpause-i-sykkelskurFoto: privat

Se hva mer du kan gjøre i Gildeskål her.

Melfjordbotn (Rødøy)

Turen til Melfjordbotn starter ved Røssvoll. Herfra går veien i lett terreng langs Langvatnet og Glomådeltaet. Etter ca 25 km (litt avhengig av hvor man starter) krysser man den blå elva Glomåga, og starter klatringen oppover fjellet mot Melfjordbotn. Her går det også an å ta en avstikker til Marmorslottet. Veien oppover fjellet stiger ca. 450 høydemeter, og har noen brattere partier i starten. Men med lette gir og og asfalt under hjulene kommer de fleste seg opp her. Gradvis blir veien smalere og høyfjellet åpner seg. Utsikten er formidabel mot både snødekte fjell, og flere små vann og bekker mellom svabergene. På toppen slaker terrenget ut, før man bikker over toppen og får utsikt ned mot Melfjorden. Veien ned her er i seg selv en attraksjon på høyde med naturen, og man får fort assosiasjoner til Trollstigen og serpentinsvinger i Tour de France. Veien er stort sett ganske slak og enkel å sykle, med noen litt brattere partier lenger ned. Nå gjenstår det bare å trille ned til den lille bebyggelsen i Melfjordbotn og kjenne sjølufta nede på brygga.

sykkel-langs-vei-med-fargerike-hussykkel-pa-fjellveisykkel-pa-bryggaFoto: privat

Se hva mer du kan gjøre i Rødøy her.