Sommerminner fra hytta i Gildeskål

Eli Berg er artist, sykepleier og datter fotballegenden av Harald "Dutte" Berg. Vi ba henne fortelle om sine aller beste ferieminner fra Salten.

Eli Berg
25.01.202114:43 Raymond Jakobsen

Vårt vidunderlige land. Noen mil utenfor hjembyen min, Bodø, ligger et lite sted som heter Oterstranda. Her bygde mine foreldre hytte da vi ungene var små. Jeg var den minste i flokken, og hytta sto ferdig da jeg var fire år. Hver sommer, hver påske, og flere helger i året, tilbragte familien på denne kjærkomne plassen. Min far som hadde bodd utenlands- og utenbys i mange år, var på denne tiden klar for å legge helge- planene til et sted nær hjembyen. Nå hadde han fartet nok på en stund, og dessuten hadde han sine røtter i Gildeskål.


Fiske på land eller på hav, ble raskt en av de store lidenskapene da vi ferierte på hytta. Rett nedenfor oss ligger Sørfjorden, hvor vi har hatt mang en stor opplevelse. Som da jeg fikk min første sjøørret som niåring, til da vi en påske for mange år siden, kunne gå ut på isen og trekke opp torsk etter torsk på størrelse med de flotteste Lofoten-skrei.

Fra vinter - til vår - og til sommer. Det er kanskje slik at de beste minnene legger seg til sommeren. Da er alle sansene forsterket, i tråd med omgivelsene omkring. I Gildeskål, som ellers i Nordland, er naturen storslått, og på sommeren er skogen frodig. Trærne er store og grønne, og engene blomstrer. De lyse nettene her nord kan gjøre det utfordrende for liten og stor å gå og legge seg. I mine barndoms- og ungdomsår, har jeg flere eksempler på det. Der var liten forskjell på natt og dag, og fisketurer i midnattssol kunne være blant de unike opplevelsene.

Det var midt i juli i 2001. Ei uke skulle tilbringes på hytta vår på Oterstranda. Det var mor, far, datter (jeg), samt to av mine nevøer. Marius på åtte, og Patrick på fire år. Foreldrene hadde ikke tatt ferie enda, og brødrene ble flydd nordover fra Trondheim. Vi gledet oss stort til å ha guttene sammen med oss, og så var vi nokså spente på hvordan denne uka kom til å bli.

På formiddagene spilte vi fotball på gress-sletta rett ved hytta, vi spiste markjordbær, vi var i fjæra og plukket skjell, vi dro på kjøreturer til litt rundt omkring, vi hilste på hestene som gikk og beitet på jordene.Tiden sto på et vis stille, og vi hadde ingen klokke å ta hensyn til. Vi hadde ferie. Skikkelig sommerferie. Om ettermiddagene spilte vi kort og spiste middag på verandaen, mens vi gjorde oss klare for nattens sysler.

Som nevnt, er vår familie glade i å fiske. Både på land og på hav. For nevøene mine var disse opplevelsene spesielt store. Og fisketurer i midnattssol, hvor flott er ikke det? Den uka grep vi muligheten flere ganger. Været var stabilt vakker. Mens mor ble igjen på hytta, dro far, datter og guttene ut med båten. Vi hadde med oss litt niste i sekken, men allerede etter første tur, visste vi at nattmaten skulle spises inne ved kjøkkenbordet. Vi fikk nemlig mye sei, torsk og makrell, og som mor Randi serverte før vi gikk og la oss. Fersk fisk stekt i smør, og servert med mais og rømme, ble vår yndlingsrett den sommeren. Mens vi satt rundt bordet i disse dyrebare nattetimene, snakket vi om dagene som hadde vært, hva vi hadde gjort, hvor heldige vi var som kunne være her, og også. Vi snakket om våre forfedre som hadde vokst under slike kår, så tett innpå naturen. Nøkternheten, det enkle livet.

Når jeg ser tilbake på denne uka i juli nesten tyve år etter, sitter jeg igjen med mange gode minner. Noe annet som jeg også vet. At dette er en av de fineste ferieukene jeg noensinne har hatt. På hytta vår på Oterstranda, sammen med disse fire, fine menneskene.

Er det rart man føler seg takknemlig her i nord?

Privat // Eli Berg
, click to open in lightbox
Privat // Eli Berg
, click to open in lightbox
Privat // Eli Berg
, click to open in lightbox
Privat // Eli Berg
, click to open in lightbox
Privat // Eli Berg
, click to open in lightbox
Privat // Eli Berg
, click to open in lightbox
Privat // Eli Berg
, click to open in lightbox