Hvor fjord og fjell møtes

Fauske er en hyggelig liten by med et livlig sentrum, vakkert beliggende ved Skjerstadfjorden. Den vakre marmoren fra Fauske finner du blant annet i Oslo Rådhus, Oslo tinghus, Gardermoen lufthavn, operaen i Stockholm og FN-bygningen i New York.

03.09.201312:33 cecilie

Du kan nå Fauske fra Bodø enten med toget langs den vakre Skjerstadfjorden eller ved å kjøre Riksvei 80. Toget går flere ganger om dagen hele uka. Fauske er et knutepunkt langs E6 mellom Svinesund og Kirkenes.

Produkter i Fauske:

Bergverk og verdenskjent marmor

Bergverk og landbruk har historisk vært de største næringene i kommunen. I Sulitjelma var det over 100 års kobbergruvedrift fram til 1991. Også marmorindustrien har vært betydningsfull, helt siden slutten på 1880-årene. Fauske er verdenskjent for sin marmor som har vært brukt til å utsmykke mange monumentalbygg verden over, bl.a. Keiserpalasset i Tokyo (”Norwegian Rose”) og FN-bygningen i New York (”Arctic green”).

Fauske sentrum

Her finner du flere overnattings- og spisesteder og et aktivt handelssentrum med mange butikker både på gateplan og i kjøpesenteret Amfi.

Parken i sentrum er prydet med marmor som kommer fra områder like utenfor byen.

Fauske bygdetun

Det gamle bygdetunet ligger vakkert til i en bjørkeskog ned mot Fauskevika. Her er godt tilrettelagt for grilling og andre aktiviteter, med muligheter for fine spaserturer i naturskjønne omgivelser. På området finner man mange gamle bygninger som alle er verdt å ta en nærmere titt på. Hovedbygget, Rødbrakka, er to tyskerbrakker som er satt sammen, og inneholder bygdetunets administrasjon og kontorer. Her finner du også Fauske turistinformasjon. Tunet omfatter også eldhus, fjøs, stabbur, årestue, smie og flere gamle bolighus. Nede ved havkanten finner man i tillegg et fembøringsnaust fra 1780. 

Kaffepausen tar man mer enn gjern på Kafe Leivsethuset. Kafeen ligger i tunets største Nordlandshus, her får man både mat og drikke i nydelige omgivelser.

Her finner vi også se skulpturen "uten tittel" av kunstneren Per Barclay. Skulpturen er en del av Skulpturlandskap Nordland. 

 

Rune Nilsen
Fra Krestihola II
Sjønstå gård
Strandpromenaden
Utsikt fra Varden