Saltstraumen - Verdens sterkeste tidevannsstrøm

Sjøfiske, havørnsafari og historieopplevelser ved verdens sterkeste tidevannsstrøm. Opplev et av verdens underverker på nært hold, som tilskuer på land eller med lokalkjent båtguide.

> Opplevelser
01.10.201314:08 cecilie

Verdensattraksjon

Rett utenfor Bodø, kun 90 minutter med fly fra Oslo, finner du verdensattraksjonen Saltstraumen. For det er her, rett nord for Polarsirkelen, at du finner verdens sterkeste malstrøm. Et eldorado for dykkere og fiskere med rike forekomster av torsk, sei, kveite, breiflabb og steinbit.Fenomenet oppstår hver 6. time ved at vannmasser på nær 400 mill. m3 passerer i en hastighet på opp til 20 knop gjennom det 3 km lange og 150 m brede sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden.

Tidspunktet for når strømmen er på sitt sterkeste varierer, se tabellen for hvilke klokkeslett som gjelder den dagen du skal besøke Saltstraumen i Saltstraumtabellen. Spesielt spennende er det å suse over Saltstraumen i åpen båt. For en smakebit, se den spektakulære filmen fra Youtuber Eric Conover her.

> Saltstraumentabellen

Turer til Saltstraumen med RIB eller buss

Stella Polaris og Explore Salten har daglige turer til Saltstraumen med RIB. Se deres egne websider for mer info og booking. 

Polar Tours har daglige turer fra Bodø til Saltstraumen, hvor det guides på åtte forskjellige språk. Turen tilbys hver dag, hele året, og starter fra hurtigrutekaia kl. 12:30, via byens hoteller med retur klokken 15:00. For mer informasjon besøk www.polartours.no

> Stella Polaris

> Explore Salten

> Polar Tours

Eldorado for sportsfiskere og sjøfugl

Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm. Vannhastigheten er målt til over 20 knop. Over 3000 m3 vann strømmer over fjordterskelen hvert sekund. Saltstraumen er meget fiskerik og er kjent for stor fisk. Verdens største sei er tatt på fiskestang i strømmen. Torsk og steinbit er vanlig fangst for sportsfiskere. Mengder med sjøfugl overvintrer og henter mat her. Ærfugl og havørn er spesielt tallrik i området.

Eldorado for sportsdykkere

Saltstraumen er et av verdens beste dykkesteder. Følelsen av å la seg drive med strømmen, først den ene veien og så tilbake, er uforglemmelig. Store fiskestimer, mengder av skjell, snegler, krepsdyr, mosdyr, sekkedyr, sjøstjerner, slangestjerner og børstemark fargesetter opplevelsen.

> Les mer her

Fargerikt artsmangfold

På bergsidene gjennom strømmen sitter blant annet artene sjøbusk, sjøtre, dødmannshender, brødsvamp og sjøliljer, som filtrerer de næringsrike vannmassene. To korallrev med steinkoraller er funnet utenfor terskelen, og sportsdykkere har funnet et korallrev med hornkoraller like innenfor terskelen. Saltstraumen er ikke uten grunn foreslått som marint verneområde.

Skattkammer av kulturminner

Det er funnet steinalderbosetting på begge sider av Saltstraumen, samt del kulturminner fra jernalder. Den eldste bosettingen er datert 10.000 år tilbake i tid og regnes som Norges tredje elsdste dokumenterte bosetting. Godøy var et høvdingsete på 900-tallet. Høvdingen Raud den Rame holdt til i området, beskrevet i Snorres saga. Den tidlige bosetningen har en sannsynlig sammenheng med det enormt rike marine biologiske mangfoldet knyttet til tidevannsstrømmen.

Ditt møte med fortidens kystboere

Tuvsjyen er et aktivitetssted i Saltstraumen. Autentisk matlaging på urmetoden, med ferske ingredienser rett opp fra havet. Tilbered familiens fangst i fortidens kokegrop. Aktiviteter, lek og overnatting i naturskjønt og kreativt miljø. Opplevelsen levendegjør lokal steinalderkultur 9800 år tilbake i tid. 

Magic Saltstraumen

I ett spektakulært bygg ved foten av Saltstraumbrua, tett på verdens sterkeste tidevannsstrøm ligger Magic Salstraumen. Inne i dette fyrtårnet av et bygg er Saltstraumens skjulte og spennende historier forsøkt «løftet» opp til overflaten og representerer en del av grunnlaget som gir opphav for en rekke eventyr, både kulinariske så vel som gjennom bilder og filmer.

> Les mer her

Ernst Furuhatt
Prøv fiskelykken i midnattsola
Havørn_Rune Nilsen
Roger Johansen
Vebjørn Karlsen
Vebjørn Karlsen
Rune Nilsen
Roger Johansen
Magic Saltstraumen