Givær - dagstur til Bodøs vestligste utpost

Givær er Bodøs vestligste utpost med fast bosetting. Øya ligger helt ut mot storhavet 28 km rett vest for Bodø. Givær har 15 fastboende, 25 små hus og noen sauer. Bli med og hør historien om livet på øya `der ingen skulle tru at nokon kunne bu`.

Bodø
15.12.201714:48 Stine Eidissen Bya


Givær slik du kan se øya når du reiser fra Bodø med hurtigbåt. Foto: Rita Jakobsen.Givær  er et lite øysamfunn med et særpreg du neppe finner maken til noen andre steder! Vi drar vestover, så langt ut i havet som det bor folk i Bodø kommune. Her fins noen av de eldste bygningene i kommunen, den eldste rorbua er fra 1601.

Et lite punktum i verden; Givær er en av de minste øyene i Nordland som er bebodd og trolig Norges minste veiløse øy med fast bosetting. Det er sagt at Givær bare er et lite punktum i verden, men gjestfriheten er stor!

givær, bodø

Olaug som driver gårdsbruket på øya tar godt vare på dyrene sine. Foto: Rita Jakobsen.

Opplev Givær; etter at vi går av hurtigbåten får vi en guidet tur til fots på øya. Det er ingen lang tur; `hovedgata` er bare 250 m lang. Øya måler bare 700 m fra sør til nord, hovedøya er bare 0.11 km2 stor. På Giværs høyeste punkt ligger bedehuset og det nedlagte postkontoret.


Ærfugl som husdyr;
 Givær er et av få steder langs kysten hvor de fortsatt holder ærfugl som et slags husdyr. Ærfuglen kan være ett av de eldste husdyra i Norge. I vikingtida var egg og dun viktig handelsvare.


«En Ringe Øe, Liggende i ydderste haffscher. Fischerie til Lifs ophold som allene er deres Føde og Skatters swarelse...»
Om Givær fra 1600 og 1700-tallet


Produkt for grupper

Pris

1200,-

per pers.

Inkluderer; hurtigbåt, guiding, omvisning.
Ev servering kommer i tillegg.

 

Nivå

Lett. Dette kan alle være med på. Ta forholdsregler så du unngår å bli sjøsyk på båtturen.

 

Antall deltakere

20 - 30 pers passer godt. Besøkende grupper dobler fort antall mennesker på øya.

 

Varighet

ca 6 timer t/r Bodø.

 

Sesong

Mai - september er anbefalt. Mulig også vinterstid.

 

Værforbehold

Ja, hurtigbåten kan bli innstilt i dårlig vær (storm e.l).

Booking og mer info:

https://nordlandturselskap.no/opplevelser/givaer/

Nordland Turselskap

+47 90 63 60 86
post@nordlandturselskap.no