17 ting å gjøre på Norgesferie med barn

17 ting å gjøre på Norgesferie med barn

Å feriere med familien bør skje på barnas premisser, og barn er takknemlige feriegjester – ikke er de spesielt værsyke og hovedkravet er som regel at familien skal gjøre noe sammen. Og is. Masse is. Her er våre beste tips til barnevennlige sommeropplevelser i Bodø & Salten.

1. Bad, bad og bad!

Bodø & Salten kryr av store og små strender - både de som er populære og lett tilgjengelige, og de som er små, bortgjemt og helt tomme for folk. Finn deres favoritt, så kan barna bade så mye de vil, studere krabber og tangsprell og grave med bøtte og spade. Lite slår en nordnorsk sommerdag i fjæra med bål, matpakke og klokka stilt til ferietid. 

> Se de beste badestrendene i Bodø & Salten

Strendene i Bodø & Salten er kritthvite og myke, Foto: Kontrafei Media
SUP er en kjempegøy vannaktivitet, Foto: Karoline O.A. Pettersen

2. Øyhopping

Ta med eller lei sykler, book plass på hurtigbåten, og utforsk nordlandskysten på beste vis. Opplev øyriket med blant annet Rødøya, Myken, Bolga, Støtt og Arnøyene. Med sykkel kommer dere enkelt rundt, og det er korte avstander for barna å sykle på øyene. Den ultimate sommeropplevelsen for både store og små.

> Les mer om øyhopping med sykkel

Sykkeltur på Arnøyene, Foto: Kontrafei Media
Å reise med hurtigbåt er en fin opplevelse i seg selv, Foto: Kontrafei Media

3. Bratten Aktivitetspark

Bratten Aktivitetspark i Bodø byr på store utearealer med lekestativer, minitrafikkskole, elektriske mini-Pelle-biler, gapahuk med bålplass og utendørs treningspark. Her kan dere nyte hele dagen med aktiviteter og utsikt over hav og fjell.

> Les mer

Lekeområdet på Bratten, Foto: Bratten Aktivitetspark

På Bratten Aktivitetspark kan du også møte Pelle Politibil, Foto: Visit Bodø
Mini-Pelle, Foto: SL Media

4. Mørkvedhallen Klatresenter

En av storfavorittene til barna som bor her er klatresenteret. Og det er ikke uten grunn, for her finner du et av Europas største og og flotteste klatresenter med klatrevegger og aktiviteter for alle aldre og nivå. Her får du prøve både automatiske nedfiringssystemer, buldring og tauklatring. De minste kan boltre seg på barnerommet med klatrevegger, tau og klatrestativ. 

> Les mer

Foto: Mørkvedhallen Klatresenter
Barnerommet, Foto: Mørkvedhallen klatresenter
Klatring med sikring, Foto: Mørkvedhallen klatresenter

5. Nasjonalparksenteret

Barn elsker å lære, og spør ofte mer enn ti vise kan svare. På Nordland Nasjonalparksenter i Saltdal kan små og store oppleve kunst, natur og samisk kultur gjennom appen til Bædi & Børdi med lek og oppgaver.

Foto: Karoline O.A. Pettersen

Nordland har hele ni nasjonalparker, og her kan du lære om alle sammen. I tillegg finner du Adde Zetterquist kunstgalleri i samme bygg, som virkelig er verdt et besøk! Vi lover at denne opplevelsen også er like lærerik og interessant for de voksne.

Foto: Karoline O.A. Pettersen

Ved siden av senteret ligger en utendørs klatrejungel hvor barna kan kose seg.

Foto: Karoline O.A. Pettersen

PS: Nasjonalparken Sjunkhatten kalles barnas nasjonalpark og har mange nydelige turmål for familier.

> Nasjonalparker i Salten

> Les mer om Nasjonalparksenteret

Nordland Nasjonalparksenter, Foto: Karoline O.A. Pettersen

6. Norsk Luftfartsmuseum & Newton Flight Academy

Norsk Luftfartsmuseum har en flott, stor utstilling. Med appen Bædi & Børdi får de minste en morsom, digital guide som tar barna gjennom museet. De litt større barna kan lete etter gule bokser med oppgaver i, mens hele familien kan avslutte turen i familieområdet Luftrommet med kule lufteksperimenter. På luftrommet finnes også foreldreparkering ;)

Foto: Marhe Mølstre
Foto: Marthe Mølstre

Og hos Newton Flight Academy rett utenfor museet kan alle få kjøre "full motion"  flysimulator, og prøve seg på innflyvningen til Bodø. Dette er en av de kuleste opplevelsene i byen!

> Les mer om luftfartsopplevelser for barn

7. Nordlandsbadet

Er det dårlig vær? På Nordlandsbadet, eller badeland som barna kaller det, er det alltid sommertemperatur! Her kan dere tilbringe hele dagen med bølgebassing, strømkanaler, sklier, stupebrett og mye mer! Om sommeren er også utebassenget åpent. Blir dere slitene, er det bare å ta en matpause i kaféen.

> Les mer

Prøv stupebrett i flere høyder, Foto: Bodø Spektrum
Se hvem som klarer å trykke på flest lysknapper ned sklia, Foto: Bodø Spektrum

8. Hamsunsenteret

På Hamsunsenteret i Hamarøy kan dere lære mer om Nobelprisforfatteren Knut Hamsuns liv, og fordype dere i litteraturhistorie.

Hamsunsenteret, Foto: Kontrafei Media

Det spektakulære bygget er formet som en Hamsunkarakter om dere ser godt etter. 

Hamsunsenteret er en arkitektonisk perle i Salten, Foto: Ernst Furuhatt

> Les mer

9. Overnatt i telt

En nordlandssommer er ikke komplett uten minst en overnatting i telt. I en hage, på en campingplass, på en strand eller på en av de mange øyene i Salten. Utforsk friluftsområdene i nærheten med strender, flotte turmål, gapahuker og vakre naturperler. 

> Se oversikt over campingplasser i Salten her

Geitvågen camping, Foto: Geitvågen camping

Telting på strand, Foto: Frank Dahl

10. Street Art-jakt

Bodøbyen er full av imponerende gatekunst. Ta med barna på jakt etter street art og bli kjent med byen samtidig. Trenger dere en pause er det mange fine kaféer, lekeplasser og benker rundt om i byen.

> Se kart over street art her

Golden Eagle, Foto: Ernst Furuhatt
A kiss between cultures, Foto: Karoline O.A. Pettersen

11. Selvplukk og besøk i Artigskogen

Ta turen ut til Styrkesnes i Sørfold kommune. Her kan du besøke Bjørklund gård hvor dere kan plukke egne jordbær og bringebær, nyte ferske kanelboller i kaféen og overnatte i en glassdome. 

Bjørklund gård, Foto: SL Media
Bringebærsaft, Foto: SL Media
frister det å sove under midnattssola? Foto: SL Media

Besøk også Artigskogen med drøssevis av finurlige figurer.

Foto: SL Media

> Les mer om Bjørklund gård

12. Finnvali Naturpark

Finnvali Naturpark finner du langs Kulturveien i Misvær. Dette er det perfekte stedet for en dag ute i norsk natur. Her kan dere bade, padle kajakk, nyte livet fra en hengekøye og lage middag på en av de flotte grillplassene i området. 

> Turbeskrivelse

13. Lekeplasser, parker og friluftsområder

Bodø sentrum byr på flere flotte lekeplasser og parker hvor dere kan ta en liten pust i bakken mellom alle byaktivitetene. Her kan de voksne nyte en god kopp kaffe på en benk, mens bara får utløp for enda litt energi.

Solparken/Rådhusplassen, Foto: SL Media

Her er våre forslag til parker og lekeplasser:

  • Solparken/Rådhusplassen i Bodø sentrum er splitter ny og har moderne og flotte lekestativer. Her er det også god plass for skateboard og sparkesykler.
  • Aktivitetspark på Kvartal 99 ved Fylkeshuset er et flott område med treningsapparater, lekearealer, benker og bord.
  • Bodøsjøen friluftsområde er perfekt for en grilldag ute eller bare en tur i fjæra. Besøk samtidig Jektefartsmuseet og ta turen innom kaféen der.
  • Maskinisten er det ulitmate stedet for korte turer. Her finner dere flere gapahuker, grillplasser og et sandtak hvor barna kan leke.
  • Rensåsparken byr på store gressområder. De aktive kan prøve seg på frisbeegolf her!
  • Bankgata skatepark er et flott sted for barn med skateboard og sparkesykler!
  • Bystranda i Breivika har både lekeapparater og grillplass. Kos dere med ballspill på den store gressletta eller ta et bad i fjæra.
  • Den interaktive lekeplassen på torget (utenfor Glasshuset) i Bodø er populær blant de litt større barna. Her får de flere alternativer å velge blant, og får vært i aktivitet på en annerledes og morsom måte
På tur i Bodømarka, Foto: SL Media

14. Salmon Center

Salmon Center finner du både i Hamarøy, Bodø og Gildeskål. På disse vinsningssentrene for laks kan du lære mer om en av norges viktigste næringer, havbruksnæringen. Her kan dere få guidet rundtur, lære fra interaktive skjermer på vegger og gulv, studere laksen, og handle i gift shopen. 

> Les mer om aktivitetene i Hamarøy eller Bodø.

Arctic Salmon Center Hamarøy
Salmon Center Bodø

15. Dagstur til Kjerringøy

Kjerringøy er en naturperle uten like. Kjør fra Bodø til Festvåg og ta ferga over til Kjerringøy. Her kan dere besøke det gamle handelsstedet fra 1800-tallet - et av Nord-Norges best bevarte av sitt slag. Dere kan besøke kritthvite strender, bade i turkist hav og gå på nydelige turer.

Kjerringøy, Foto: Ernst Furuhatt

Neste sesong av det populære TV-programmet Hver gang vi møtes skal spilles inn her neste sesong! Så fort deg og opplev det før artistene!

> Les mer om Kjerringøy

16. Bodø Action Hall

Bodø Action Hall er rett og slett en kur mot kjedsomhet! Her kan dere blant annet leke med lasertag, prøve Viritual reality og løse gåter i Escaperooms. Like gøy for barnslige voksne også!

> Les mer

Lasertag, Foto: Bodø Action Hall

17. Bowling

Et slag bowling slår alltid an! Spesielt gøy er det på fredager og søndager, for da er det funbowling med discolys! 

For de voksne kan Royal Bowling også by på biljard, shuffleboard, snookerboard og barlounge.

> Les mer

Foto: Royal Bowling

06.05.202109:47 Julie Abelsen