L

egeg

w

Velkommen til Hamarøy - Æventyrlandet

Hamarøy/Hábmer er selve Æventyrlandet i en storslått natur som strekker seg fra fjord til fjell. Vestfjorden åpner mot Lofotveggen og for lyset som setter himmel i brann. Kyst, høye fjell og lave åser gir et levende og innbydende landskap.

10.03.201711:16 Viktor Håkonsen

I dette landskapet har samer og nordmenn levd side om side gjennom uminnelige tider.

Kunst og kultur er viktig og har en sentral plass i Hamarøy/Hábmer. Knut Hamsun er en verdenskjent forfatter som fremdeles skaper stort engasjement. Hamsunsenteret og Hamsundagene har satt Hamarøy/Hábmer på det nasjonale og internasjonale kartet. Store og små kulturaktiviteter, gallerier og kafeer bidrar til økt livskvalitet. Her finner man et sterkt urbant preg i en vakker distriktskommune.

Knut Hamsun

Hamsunsenteret

Hamsunsenteret er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, Nordland.

Hamsunsenteret er tegnet av arkitekten Steven Holl, og sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009.

Steven Holls forunderlige tårn inviterer til oppdagelsesferd. Hamsuns romanfigurer har etterlatt seg spor i byggets arkitektur, og i den store utstillingen kan du utforske Knut Hamsuns omstridte liv og litteratur. Vinduene og balkongene oppmuntrer deg til å se og lytte til det landskapet som Knut Hamsun vokste opp i, og som har gitt inspirasjon til verdenskjente bøker som PanMarkens grøde og Landstrykere.

På Hamsunsenteret får du opplevelser og aktiviteter som arkitekturvandringer, forelesninger, filmvisninger, debattkvelder, forfattermøter, konserter, temautstillinger og æventurer.

For barn og familier

Leken opplevelsessti i Pans skoger ved Hamsunsenteret. Ordsmie og snekkerbu i Hamsuns barndomshjem.

Kafé Knut

Her finner du også Kafé Knut som serverer hjemmelagede lunsjretter og nydelige kaker.Cafeen har åpent 11:00 - 17:00 

Åpningstider Hamsunsenteret sommeren 2016:

1. juni–21. august:
Hver dag: 10.00–18.00

Les mer om Hamsunsenteret 

Knut Hamsuns barndomshjem – gården Hamsund

I Hamsund kan du besøke huset der forfatteren Knut Hamsun vokste opp, ca 5 km fra Hamsunsenteret 
Huset rommer et lite museum med gjenstander knyttet til forfatteren og hans familie.

Gjennom omvisningen blir du bedre kjent med miljøet og landskapet i Knut Hamsuns barndom, og som han ofte kom tilbake til, i sine verk og sine erindringer – «mitt hjem var fattig, men uendelig kjært».

Åpent alle dager kl. 11.00 – 18.00. Fra 18. juni til 14. august

Handelsgården Breidablikk

Antikvariat med bokutsalg og utstillingen "Med båten gjennom strauman". Hver dag kl. 11.00-18.00. Fra 20. juni til 14. august.

Opplev Hamarøy

Hamarøy/Hábmer kan by på et vidt spekter av opplevelser:

  • Havfiske
  • Kajakkpadling
  • Sykling
  • Fjellklatring
  • Tranøy Fyr
  • Kunstpark Tranøy
  • Hamarøy Bygdetun og Handelssted

Hoteller og overnatting i Hamarøy

Overnattingsmulighetene er mange og varierte, fra helt små og intime gjestgiveri, til hotell med større kapasitet. Uansett størrelse er alle våre hotell og gjestgiveri personlige og serviceinnstilte, med et oppriktig ønske om at du skal få det beste ut av ditt besøk

Overnatt på Tranøy Fyr

Smaken av Hamarøy

I den tradisjonsrike kystkommunen er mulighetene til å smake de lokale delikatesser fra både sjø og land mange.  Naturens eget spiskammers gir en rik og mangfoldig opplevelse av smak.

Lokal mat er en viktig del av reisen og på Hamarøy får man alt fra fersk fisk rett fra havet, tørket eller saltet, som serveres året rund på stedets mange små og sjarmerende spisesteder. Her blir våre gamle mattradisjoner holdt i levende av lokale ildsjeler.

Det dufter deilig av hjemmebakst på Hamsunsenteret og på Tranøy får man munnfuller av hjemmelaget mat og alle de små  og sjarmerende stedene i regionen er verd en reise i seg selv.

Aktiviteter i Hamarøy

Hamarøy er natur, og ikke all natur kan oppleves fra land. Ta båten fatt og utforsk øyer og skjær, finn din egen, private sandstrand og opplev Nordland slik det skal oppleves - i nærhet med elementene!

Til tross for mye vær ligger landskapet og fjordene klare for å bli utforsket. Det  er mye historie og dramatikk fra tidligere tider i våre områder. 

Regionen er kjent for sine spektakulære turløyper, og link til de fantastiske løypene finner du her : http://www.hamaroy.kommune.no/turkort-i-hamaroey- 


Husk kamera og gode sko!

Midnattsol, mørketid og nordlyset magiske fargespill

Det er midnattsol i vår region fra 22. mai - 18. juli. I denne perioden holder sola seg over horisonten, og det er lyst hele døgnet. Det må være skyfritt og fri sikt for å kunne se midnattsolen. Mørketid har vi i perioden 30. november til 12. januar. Da er det kun grålysning noen timer midt på dagen. Spesielt vakkert er det "blå lyset" mot sør like før det blir mørkt.

Aurora Borealis er det latinske navnet på nordlys- solvinder som treffer atmosfæren i en sone rundt den magnetiske nordpol. Nordlys ser man kun når det er mørkt og klar himmel, fra august til april, og det er mest intenst fra kl. 22.00 til midnatt. Hamarøy er et av de beste stedene å oppleve nordlysets magi.

Reise til Hamarøy

Hurtigbåt

Bodø - Skutvik (Hamarøy) - Skrova - Svolvær
Her finner man informasjon om rutetider og hvordan kjøpe billetter: www.torghatten-nord.no

Bil:

Fra Bodø kjører man Rv 80 til Fauske og tar så av til E6 mot Hamarøy, en fantastisk kjøretur på ca. 2 timer.

Trafikkinformasjon:  

www.177nordland.no gir deg opplysninger om buss, hurtigbåt og fergeforbindelser i distriktet.                                                  

La deg inspirere - velkommen til Æventyrlandet Hamarøy!

 

Hamarøy
Hamsunsenteret (foto: Ernst Furuhatt)
Edvardas-Hus-Roger-JohansenNY
Bolyst Hamarøy (14)